У п’ятницю, 7 листопада 2025 року, напередодні Дня виноградаря і винороба України, в Дипломатичній академії України імені Геннадія Удовенка при МЗС у межах церемонії нагородження переможців Всеукраїнського відбору офіційних вин-амбасадорів України 2025 відбувся форум «Українське вино — частина світової культурної спадщини».
Подію спільно організували корпорація «Укрвинпром», ДП «Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв» за сприяння Дипломатичної академії України імені Геннадія Удовенка при МЗС і підтримки Міністерства закордонних справ України.
Захід об’єднав провідних вітчизняних виноробів, урядовців, міжнародних експертів і представників дипломатичного корпусу задля гідного визнання українського виноробства як невіддільної частини культурної спадщини України та світу, актуалізації винної дипломатії як інструмента міжнародного представлення держави, а також посилення міжвідомчої та міжнародної співпраці для збереження й розвитку виноградарсько-виноробної галузі України.
Вітальними промовами форум відкрили Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга, директор Дипломатичної академії України Ігор Осташ, заступник Міністра економіки, довкілля та сільського господарства України Тарас Висоцький, керівниця з питань виноробного партнерства Фонду культури та цивілізації вина в Бордо Флоранс Маффран, голова Офісу Продовольчої та сільськогосподарської організації в Україні Шахноза Мумінова та генеральний директор корпорації «Укрвинпром» Володимир Кучеренко.

Під час відкриття форуму Андрій Сибіга наголосив, що виноробство в Україні має глибоке історичне коріння, яке бере початок іще з часів античного Криму. Він підкреслив, що, попри значні втрати виноградників унаслідок російської агресії, вітчизняна виноробна галузь не лише зберігає життєздатність, а й активно розвивається.
На дипломатичному значенні української виноробної традиції у вітальному слові наголосив Ігор Осташ:
«Ми цінуємо особливу роботу наших виноградарів і виноробів, тому що їхня праця — це наш скарб, що також є внеском до світової скарбниці. Попри умови війни, наші винороби розробляють і бережуть виноградні плантації. Ба більше, вони роблять такі сорти винограду, які не соромно презентувати всьому світу і які дійсно є частиною світового винного фонду, розташованого в музеї в Бордо. І я переконаний, що українські вина посядуть своє гідне місце й цьогоріч. Наші вина стали амбасадорами, і я хотів би ще раз подякувати всім, хто працює з українським вином, за примноження української спадщини, яка також є частиною нашої культурної дипломатії».

Під час свого виступу Володимир Кучеренко зазначив:
«Цей захід — не просто про вино. Це про життя, яке триває навіть у найважчий час. Ми дякуємо всім, хто, попри війну, залишається з лозою та садить нові виноградники, коли навколо ще гуде небо. Бо виноград — це про надію, про відродження, про віру в мир».
У межах події відбулися фахові панельні дискусії «Традиція культури виноробства на теренах України: шлях крізь віки» та «Українське вино як бренд. Співпраця між бізнесом, гастрономією та туризмом», спікерами яких стали авторитетні науковці й експерти галузі: доктор історичних наук, викладач Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олексій Сокирко; кандидат історичних наук, завідувач відділу «Софійський музей» Національного заповідника «Софія Київська» Ігор Нетудихаткін; професор і експерт Міністерства сільського господарства та продовольчого суверенітету Франції Стефан Баде; директор із взаємодії з органами влади та міжнародної співпраці МХП Михайло Бно-Айріян; експерт BASF Володимир Воєводін; власниця Медичного центру «Клініка Господарських» Христина Господарська; керівник алкогольного відділу WINETIME, сомельє Вадим Гуров. Модерувала дискусію креативна директорка Українського інституту Тетяна Філевська.
Під час форуму учасникам також представили каталог «Українське вино — частина культурної спадщини світу», покликаний познайомити іноземних гастрономічних партнерів із сучасними досягненнями українського виноробства, зокрема з винами, що отримали статус «Ukrainian Wine Ambassador», та сприяти започаткуванню спільних промоційних проєктів України за кордоном.
Особливу увагу на заході було надано авторському проєкту Кулінарного центру МХП «Смак крізь час», що його очолює бренд-шеф Ілля Демковський. У співпраці з корпорацією «Укрвинпром» команда МХП презентувала в гастропарі спеціальне меню — унікальні поєднання українських страв із винами-амбасадорами, що продемонстрували гармонію між національною кухнею й українським виноробством.
Захід завершили церемонією нагородження переможців Всеукраїнського відбору офіційних вин-амбасадорів України 2025 року, які представлятимуть Україну в музеї вина «La Cité du Vin» у Франції.








